Energie
Energie
Belangrijke informatie over uw energiekosten in 2024
Heeft u collectieve verwarming? In 2023 kreeg u hiervoor een vergoeding. In 2024 is deze vergoeding er niet meer. Bij collectieve verwarming of blokverwarming worden meerdere woningen verwarmd door dezelfde ketel. U heeft deze vorm van verwarming als u via de servicekosten aan Volkshuisvesting een voorschot betaalt voor gas of warmte.
In november 2023 kregen wij een vergoeding van de Belastingdienst. Dit heet de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluiting (TTB). Deze vergoeding was alleen voor woningen, niet voor kantoorpanden. We hebben de kosten van 2023 hiermee verlaagd. In 2024 was deze vergoeding er niet meer. Hierdoor vallen de kosten over 2024 hoger uit. De eindafrekening over 2024 krijgt u in april 2025. Daarom kunt u de kosten van 2023 niet goed vergelijken met die van 2024.
Wat als u uw elektriciteit via Volkshuisvesting betaalt?
Betaalt u uw eigen elektriciteit aan ons? Dan kreeg u in 2023 een vergoeding. In 2024 is deze er niet meer. Sommige woningen (zoals kamers in een gedeeld huis) zijn aangesloten op een gezamenlijke elektrameter. U betaalt dan uw elektriciteit via Volkshuisvesting in plaats van een eigen energieleverancier.
Ook voor deze aansluitingen kregen wij in november 2023 een vergoeding van de Belastingdienst. Daardoor waren de kosten in 2023 lager. In 2024 was deze vergoeding er niet meer. Dit betekent dat de kosten over 2024 hoger uitvallen. De eindafrekening over 2024 krijgt u in april 2025. Daarom zijn de kosten van 2023 en 2024 lastig te vergelijken.
Waarom zijn de kosten voor gemeenschappelijke elektriciteit zo hoog?
De kosten hangen af van hoeveel stroom er in het gebouw wordt gebruikt. Als er bijvoorbeeld een lift, galerijverlichting, bergingen of mechanische ventilatie is, verbruikt het gebouw meer elektriciteit. Daarnaast zijn de kosten hoger als de aansluiting meer stroom moet leveren. Dit heeft invloed op de totale kosten en de hoogte van uw voorschot.
Voor 2025 hebben wij gekeken naar de nieuwe energietarieven. De energiekosten stijgen landelijk, maar ons variabele tarief voor elektriciteit is juist gedaald. Dit komt doordat wij voordelig energie hebben ingekocht. Toch kunnen niet alle voorschotten omlaag, omdat vaste kosten zoals netbeheerkosten en energiebelasting stijgen.
In sommige gebouwen zijn nieuwe installaties geplaatst, zoals warmtepompen en hydrofoorpompen. Hierdoor is het elektriciteitsverbruik in een aantal gebouwen flink toegenomen. Dit kan zorgen voor hogere voorschotten in 2025.
Kan ik mijn voorschot verhogen?
Heeft u een eigen energierekening? Dan kunt u dit regelen bij uw energieleverancier. Betaalt u voor collectieve verwarming? Dan kunt u uw voorschot bij ons aanpassen. Neem hiervoor contact met ons op.
Hoelang loopt het energiecontract van Volkshuisvesting?
Dit geldt alleen als uw energiekosten in de servicekosten zitten. Meer informatie vindt u onder het kopje ‘Blokaansluiting’ onderaan deze pagina. Betaalt u zelf uw energiekosten? Dan kunt u deze vraag aan uw energieleverancier stellen.
Verdient Volkshuisvesting aan de energiekosten?
Nee, wij maken geen winst op uw servicekosten. U betaalt elke maand een voorschot. Dit is een schatting van uw kosten. Wij berekenen aan het eind van het jaar de werkelijke kosten. U betaalt dus alleen voor wat u echt verbruikt.
Problemen met betalen?
Kunt u uw energierekening niet meer betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw energieleverancier. Zij helpen u graag.
Heeft u moeite met het betalen van de huur of servicekosten? Neem dan snel contact met ons op. Soms kunnen we een betalingsregeling afspreken. Dit is afhankelijk van uw situatie. We helpen u graag om een goede oplossing te vinden.